Home

  CV

  Werk:
    tekeningen
    litho's
    collages
   linosnedes

  Over mijn werk

  Indruk tentoonstellingen

  Contact

  Links

 

ACTUEEL

WASSEND WATER
In de Kunstuitleen Alkmaar is van 7 oktober t/m 20 november 2016 de grafiektentoonstelling WASSEND WATER te zien in het kader van de NH-Biënnale en de Maand van de Grafiek, met vier litho's uit de serie 'Volkerak'. Klik hier voor de uitnodiging. 

Galerie De Kapberg
Van 26 februari t/m 3 april 2016 is in galerie De Kapberg te Egmond aan den Hoef een groot deel van mijn recente aquarellen en litho's te zien in een tentoonstelling met Jos Kaarsemaker, Ivon Zeeman en Kees Admiraal: www.galeriedekapberg.nl

 


                                                                                     'Falls', 2015

COPY-PASTE
Van 14 oktober t/m 22 november 2015 is in  Museum Waterland te Purmerend de collage-tentoonstelling Copy-Paste te zien, die ik met Kees Bierman organiseerde en waaraan veertien kunstenaars deelnemen. Opening op zo. 18 okt. om 16.00 u. door kunsthistorica Renée Borgonjen. Zie uitnodiging: 6. Copy Paste.pdf  

Tekenkabinet
Ruim 100 tekenaars zijn geselecteerd voor de derde editie van Het Tekenkabinet met 1 of 2 tekeningen op max. A3-formaat. Mijn deelname bestaat uit twee tekeningen uit de serie 'Naar Japans tekenvoorbeeld':  http://www.tekenkabinet.nl/laurien-sneep/ De tentoonstelling is achtereenvolgens op drie plekken te zien: Museum Waterland, Kunstenhuis A'dam en Beurs van Berlage tijdens This Art Fair. Al het werk is te koop.

GAA druk maken
Tot eind augustus wordt ter ere van het 40-jarig bestaan van het Grafisch Atelier Alkmaar in de Grote of Sint Laurenskerk de grafiekmanifestatie 'GAA druk maken' gehouden. Met workshops, lezingen, demonstraties en een pop-up store waarin een steeds wisselend assortiment grafisch werk te koop is. Op 6 augustus druk ik er een litho.

Collage
In de Kunstuitleen Alkmaar is van 17 april t/m 23 mei 2015 een tentoonstelling rond collage te zien. Met werk van Denise Holtkamp, Inez van Vuren, Marijke Vijfhuizen en mij:
http://www.kunstuitleenalkmaar.nl/agenda/bericht/87

Vrede en Vrijheid
Aan deze tentoonstelling in het Weefhuis te Zaandijk neem ik deel met de collage 'Mannaregen', met daarbij het gedicht 'De eeuw loopt ten einde' van Wislawa Szymborska.
http://www.hetweefhuis.nl/vrede-en-vrijheid/

Recente Prenten
In de tentoonstellingsruimte van het Grafisch Atelier Alkmaar is van 23 jan. t/m 3 maart 2015 de oogst van 2014 te zien!  Ik toon er twee grote litho's. In de stock zijn nog twee recent gemaakte, verwante exemplaren opgenomen.

Galerie De Meerse
In galerie De Meerse/ Oude Raadhuis Hoofddorp hangen sinds eind november vier kleine litho's uit de serie Rozenhout in een semi-permanente tentoonstelling met andere grafiek: www.demeerse.com/beeldende_kunst/ 

 

Weggeef 
Bij de Weggeefwinkel in Zaandam vind ik veel collagemateriaal. Daarom leek het me leuk iets terug te geven: er een collage op te hangen en te zien wie hem meeneemt. In de collage zijn fotofragmenten verwerkt van het oude Waterlooplein, uitdragerijen en traditionele kunstenaarsateliers. Ook is er een bedelmonnik te zien en een piepjonge Sophia Loren die een vies gezicht trekt in een rommelige Italiaanse keuken. Titel: ‘Intussen staat de koffie koud te worden’, een citaat uit het materiaal dat in zijn alledaagsheid refereert aan het verglijden van de tijd. 

 

Van 29 mei t/m 13 juli hangen twee litho's en drie lithocollages op de tentoonstelling 'Formeel 2014' in museum Waterland te Purmerend. Opening: 30 mei 20.00 u. 

www.museumwaterland.nl


ThuisTuinTenToonsTelling
Tijdens het weekend van 21-22 juni richtten Mieke van Wijk en ik thuis voor genodigden een tentoonstelling in met een keuze uit de aquarellen die we in de tuin maakten.

Grafiek in 072
In galerie Expo 072 in Alkmaar exposeer ik met drie andere kunstenaars die verbonden zijn aan het GAA en toon er een klein overzicht van mijn grafiek: 'Grafiek in 072', van 12 april t/m 24 mei 2014
      http://expo72.nl/

Litho's
In het Steendrukmuseum te Valkenswaard is van 18 april t/m 21 september 2014 een selectie litho's van Stichting Archaeopteryx te zien, met enkele vroege van mij: 'Litho's met een S!'
http://www.steendrukmuseum.nl/

 

                                          

Van 10 t/m 15 december 2013 exposeren Nuray Atas en ik in de Boterhal te Hoorn. Er is een keuze uit de collages te zien en een compositie van kleine collages rond de oude, opengebroken poort in de achtermuur. 

 

Oefening
Ooit kocht ik in een Alkmaars antiquariaat een kleine 19e eeuwse Japanse houtsnede, gedrukt op moerbeipapier. De prent is gemaakt naar een Chinese penseeltekening (verkleind) en diende in Japan als tekenvoorbeeld. De afbeelding is van een rotsformatie. Ik koos deze uit vele rotsvarianten, elk met een volstrekt eigen karakter. Op mijn atelier ben ik als oefening dit voorbeeld gaan naschilderen zoals ooit de bedoeling ervan was, de eerste keer ook de tekst in karakterschrift. Een periode maakte ik vrijwel dagelijks zo’n kleine tekening en elke dag zag de rots er anders uit. 


GAA!
In oktober 2013 werd de portfolio 'GAA!' gepresenteerd, uitgegeven door het Grafisch Atelier Alkmaar ter gelegenheid van de landelijke Maand van de Grafiek. Met 10 kunstenaars drukten wij hiervoor elk een prent in een oplage van 50.          
 


De hele zomer, tot diep in september, maakten Mieke van Wijk en ik met regelmaat grote aquarellen in de tuin, 60 in totaal. We werkten steeds op hetzelfde formaat (Somerset 56x76), zodat een vanzelfsprekend geheel ontstond.

 

WATERWORKS:

 Tijdens inrichten Honigfabriek: geheel van 12 collages op stellage.

  foto: Marcel Fraij

                                                                                   Atelierfoto: 8 van 12 collages in wording

Waterwand

Voor de tentoonstelling WATER WORKS heb ik een serie van 12 collages (elk 70x100 cm) op karton gemaakt. Ze zijn opgebouwd uit allerlei beeldmateriaal rond ‘water’, in horizontalen en verticalen, bladvullend. Hoewel elke collage een zelfstandig werk is, vormt het totaal een associatief weefsel van beelden dat met een dwalend oog als een droombeeldverhaal in alle richtingen ‘gelezen’ kan worden: een ‘Waterwand’. Elke collage heeft een eigen titel en kreeg bij wijze van signatuur een fragment mee van één van mijn litho’s. In de lithografie is het gebruik van water essentieel. Zie ‘Collages’ voor 6 titels.

Watergordijn
Daarnaast wil ik voor de tentoonstelling een ‘Watergordijn’ maken in hetzelfde formaat als het totaal van de collages. Als antwoord op het arbeidsintensieve, trage, zware daarvan zal dit momentaan, licht en teer worden: ‘drippings’ met sterk verdunde inkt, bijna puur water, op rijst- of patroonpapier, ter plekke gemaakt. Zo ontstaat dan naar ik hoop een subtiele, meer spontane en toevallige structuur van horizontalen en verticalen. Het gordijn kan vrij in de ruimte bij de collages hangen, zodat het een beetje kan bewegen. 

‘WATER WORKS’ is een tentoonstelling van beeldende kunst die wordt georganiseerd i.s.m. het Zaans Ruslandjaar en in september 2013 op twee locaties te zien zal zijn: de oude Honigfabriek in Koog aan de Zaan en galerie Ikiz in Zaandam: www.tengelexpo.nlLICHTE DAGEN
, een midzomerfestival (14 juni t/m 6 juli 2013) met kunst op locatie, poëzie en muziek in de gemeente Zeevang aan het IJsselmeer. Het kleedjeskleed hangt er in een kapberg, drie veerlitho's hangen in een kippenhok.  Klik hier voor flyer met info. 


Van 18 april t/m 28 mei 2013 hangen twee nieuwe litho's op de tentoonstelling RECENTE PRENTEN in het GAA, Doelenstraat 23 te Alkmaar (ma. t/m vr. 10.00-18.00 u.).


Tijdens de maand december 2012 zijn twee linosnedes te zien in raamgalerie ArtUnit, Smedestraat 6 te Haarlem: www.artunit.org 

 

Galerie De Ploegh in Soest koos de tekenboeken 'Waddenzee' voor een groepstentoonstelling die te zien is van 16 oktober t/m 10 november 2012: 'De Boterhal komt naar De Ploegh!', opening 21 okt. 16.00 u.

 

Mieke van Wijk en ik maakten i.s.m. Kristel Braunius een fotoboek van ons project 'En het was alzo' in de Grote Kerk Schermerhorn (2011). Het boek is in twee versies te bestellen op www.blurb.com/bookstore , klik hier voor een preview.


 

Op 14, 15 en 16 september 2012 hangt het Kleedjeskleed op het festival Smaakexplosies, Hemkade 18, Zaandam, www.smaakexplosies.nl

Op 24 juni, de Dag van de Architectuur, en tijdens het Midzomerzaanfestival op 30 juni en 1 juli  is in de Verkadefabriek, Westzijde 168-188 te Zaandam, de tentoonstelling 'Zaanse Industrieoogst' te zien. Geopend van 11.00- 17.00 u. Kunstenaars maakten 'gebruikskunst' van restmateriaal uit de Zaanse voedingsmiddelenindustrie. Mijn bijdrage bestaat uit een groot wit kleed geknipt uit 60 kikkererwtenzakken. Zie: Indruk tentoonstellingen.


Single touch, collage, 70x100 cm., 2012


6 t/m 26 mei 2012: HOORNSE NIEUWE
, nieuwe leden exposeren in De Boterhal te Hoorn. Ik toon er drie grote collages, een tekening en het fotoproject 'BAC 1978' (zie tekst 'Foto's redden'). Opening: 6 mei, 16.00 u. Klik hier voor filmpje met kort interview.

18 feb. - 18 maart 2012: Drie litho's zijn te zien en te koop in De Boterhal te Hoorn, op de jaarlijkse Grafiek/Multiple-tentoonstelling.

December 2011: ‘ZWAAN KLEEF AAN’ is een muurtekeningenproject in De Nieuwe Vide in Haarlem dat een vol jaar duurde en waaraan een groot aantal kunstenaars deelnam met een verscheidenheid aan stijlen. Ik tekende eind december met pastelkrijt -zo ver mijn arm kon reiken- een bruin ei hoog in een hoek van de ruimte, nadat de meeste kunstenaars hun ei al gelegd hadden in het nest van de Nieuwe Vide.

 Boekpresentatie en finissage: 14 jan. om 15.00 u.

 Zie ook: www.nieuwevide.nl

 

December 2011: Raamprent

Oplage van 240 prentjes op ansichtkaartformaat voor bij het winternummer van grafiektijdschrift 'Raam'. 

Litho, tien varianten, gesigneerd en genummerd. Gedrukt bij Steendrukkerij Aad Hekker, Amsterdam

 

29 okt. t/m  22 nov.: 3 litho's, met veren geschilderd, op tentoonstelling 'PATRONEN' in ACEC te Apeldoorn (bij het CODA-museum) n.a.v. VOG-symposium over dit thema. 

Zie ook: http://www.grafiekplatform-vog.nl

                                                           Opening Patronen op 29 okt. 011

 

Open Ateliers Stichting Studio: zondag 2 oktober 2011 van 11.00-17.00 u.

foto: Tim Knol

Weekend van 8 en 9 oktober 2011: 
Open atelierroute Stichting Tengel
van 11.00 - 17.00 u. 
Op za. ben ik tot 14.00 u. aanwezig, op zo. de hele dag.
Overzichtstentoonstelling in Het Weefhuis te Zaandijk. 

Zie ook www.tengel.nl, voor details en routebeschrijving


 

Inzending collage 'Slalom' met tekst m.b.t. Autobiografie-nummer Mr. Motley:

 

Bij ‘Slalom’, een collage op litho, 56x76 cm, 2007
 
Dit werk, dat ‘Slalom’ heet, ontstond toen ik een deel van de oplage van mijn litho ‘Camouflage’ als ondergrond voor een serie collages gebruikte. De tafel lag vol met uitgeknipte en -gescheurde tijdschriftfoto’s en delen van pagina’s uit oude fotoboeken. In de restvormen daarvan, die als sjablonen op andere foto’s lagen, zag ik plotseling een kant-en-klare kleine collage liggen. Wat ik zag, trof me waarschijnlijk omdat ik iets vond wat ik zocht, op een half-bewuste manier. Later begreep ik waarom ik het als een kostbare vondst uit de wanorde had getild en koortsachtig had opgeplakt.
Hoe werd mijn kijken zien? Het beeld van een meisje met vlechtjes dat glimlacht naar de slalommende waterskiër in haar en deze toont aan haar knuffel vond ik sterk en deed ook mij glimlachen, maar waarom?
De camouflage-achtergrond wordt een zee van herinneringen, vormeloos en duister. Het meisje is herinnering en bewaart een herinnering. Ze licht op binnen het zwart-witte kader rondom haar. Ja, ik was dat meisje, ze lijkt op mij als kind. Mijn vader had een speedboot en leerde mij begin jaren zeventig waterskiën, dat hij zelf van een vriend aan het strand van Domburg leerde. Hij leeft niet meer en het waterskiën hoorde bij hem, ik doe het nooit meer.
Het beeld van mijn vader op zijn mono-ski, scherend over de hekgolven met links en dan weer rechts van hem een ruisend watergordijn, dat kan ik nu koesteren. Door het maken van deze collage schuilt daarin voor mij zijn wezen. Al draagt de man op dit plaatje een wetsuit en droeg hij zijn eeuwige flowerpowerzwembroek. Herinneringen lichten in en om ons op, autobiografie vermomt zich.

Laurien Sneep
juli 2011

 

 

 


De collage ‘Het Kalme Toekijken’ is opgenomen in de tentoonstelling 'Anoniem gekozen' Zomerexpo 2011, die gehouden wordt in het Gemeentemuseum Den Haag van 9 juli - 21 aug.

Collage van gevonden materiaal: foto’s met bijbehorende teksten uit een oud boekje over portretfotografie zijn doormidden gescheurd en de zo ontstane gezichtshelften werden op allerlei manieren gecombineerd en samengebracht.

Dit roept verwarring op, maar ook een besef van verbondenheid en vragen rond identiteit en leeftijd.

De titel is een tekst die deel uitmaakt van de collage.

Stichting ArtWorlds
www.zomerexpo.nl


                                                                        (ontwerp affiche en uitnodiging: Kristel  Braunius)

 

 

Kunstproject Grote Kerk Schermerhorn

 

Van 1 t/m 26 juni werken Mieke van Wijk en ik samen aan een project in de Grote Kerk van Schermerhorn. Het verloop van ons werkproces is tijdens de openingstijden van de kerk te volgen.

De titel ervan, ‘En het was alzo’, is een bijbelcitaat uit Genesis.

 

Het werk dat wij willen realiseren, verwijst dan ook naar de schepping van hemel en aarde, dag en nacht. De houten vloer van 10 x 4 meter in het midden van de kerk zal een schildering krijgen die enerzijds een voortzetting is van de oude grafzerken er omheen, anderzijds de prille orde verbeeldt die aan ‘de duistere wateren’ ontspruit.

Daarboven zal ‘in het uitspansel’ het eerste licht spelen in de vorm van zacht bewegende ‘gouden’ takjes. Deze reflecteren met hun grillige vormen het zonlicht dat door de hoge ramen van de kerk valt.

De toeschouwer kan uiteindelijk aandachtig het werk binnenwandelen als… de eerste mens?

 

Met dit werk hopen we een stil antwoord op de schoonheid van deze 17e eeuwse kerk te geven.

 

 

Geopend: elke za. en zo. in juni, van 11.00 tot 17.00 u., ook tijdens Hemelvaart en Pinksteren. Let wel: kom je later, is er meer te zien!

Feestelijke afsluiting en presentatie: zondag 26 juni om 15.00 uur.

 

 

Adres:
Grote Kerk
Oosteinde 2, Schermerhorn
www.grotekerkschermerhorn.nl


Bij Taller Gravura, een grafische werkplaats in Malaga, is een expositie ingericht met werk van grafici verbonden aan het Grafisch Atelier Alkmaar. Twee lino's uit de cassette 'Gevonden Voorwerpen' hangen er, waarvan 'Mannetje' rechts op de foto zichtbaar is (klik voor vergroting).